...kaikki muuttuu, mutta antaa sen muuttua...


Kämmenet hikoavat, mahassa vääntää ja ahdistaa lisäksi tekisin ihan mitä tahansa muuta, paitsi tätä - kirjoittaisin muutoksesta. Olo on kuin myöntäisi tappionsa ja toteaisi, että siinä meni sekin sitten...eipä kestänyt tai en ollut tarpeeksi hyvä... Tosiaan mikä muutoksesta tekee ihmiselle pelottavan, vaikka muutos on luonnollista ja yksi elämää ylläpitävistä voimista: Tuuli leyhyttelee puiden oksia, vesi virtaa purossa, siemenestä kasvaa kasvi ja toukasta perhonen? 


Sanakirjan mukaan muutos tarkoittaa, että jokin on tehty toiseksi tai on tullut toisenlaiseksi, verrattuna alkuperäiseen. Käytännössä muutos on siis prosessi, jossa joko muututaan tai muutetaan jotakin. Mikä tuosta saa sitten ihmisen pitämään muutosta pääosin kielteisenä ilmiönä, niin että muutoksen vastustamisellekin on kehittynyt oma sanansa; muutosvastarinta? Mielestäni muutoksen voi nähdä myönteisenä, kertovathan siitä jo lukuisat muutoksen synonyymitkin uudistus, innovaatio, murros ja parannus. Miltäs kuulostaisi parannusvastarinta? Minut se saa ainakin hymyilemään, ajattellaanpa seuraavanlaista sananvaihtoa hiihtoladulla käytäväksi...Haluatko luistosi parantuvan? No tuota ääh...kiitos tarjouksesta, mutta kiitos ei, musta on mukavampi kävellä alamäkeen. :)

Kunkin ihmisen omintakeinen tapa suhtautua muutoksiin on muodostunut elämämme aikana opituista toimintatavoista ja uskomuksista, jotka on opittu jäljittelemällä vanhempia, kavereita, opettajia tai vaikkapa suosikki tv-sankaria. Nämä saadut eväät (toimintatavat ja uskomukset) kulkeutuvat huomaamattomasti rinnallamme mukana muutokseen tehden sen, joko vaikeaksi tai helpoksi. Kun elämä muuttuvassa maailmassa tuntuu hyvälle, niin on vain onniteltava ja kiitettävä itseään sekä läheisiänsä saamistaan hyvistä eväistä! Mikäli huomaammen, että saadut eväät alkavat jo haiskahtavaa homeiselle, vaihtoehtoina on siis, joko kuljeskella haiseva pussi kainalossa tai uusien eväiden hankkiminen ”uskomusjumpalla”.

Seuraavalla kerralla perehdymme uskomusjumppaan käytännön harjoitteen kera.Lähteet:


"change." Dictionary of Current English. 2009. Retrieved June 05, 2011 from Encyclopedia.com: http://www.encyclopedia.com/doc/1O999-change.htm
"muutos." Suomi Sanakirja. 2010. Retrievieded June 05, 2011 from suomisanakirja.fi: http://synonyymit.fi/muutos
" Toinen yksi mukautuu, toinen kyseenalaistaa.2007. Retrieved June 05.2011 from Tiede.fi: http://www.tiede.fi/artikkeli/709/yksi_mukautuu_toinen_kyseenalaistaa#709