Älä hättäille, istu mättäälle


Eilen illalla laiskotti, ja ulkona satoi. Päällimmäisenä ajatuksenani oli kaivautua viltin alle sohvan nurkkaan ja kuunnella sateen ropinaa katossa ajatellen "...on se päivä huomennakin". Onneksi lähdin, sateesta huolimatta, viimeistelemään poskivalssiani haravan kanssa, sillä... Sateen jälkeen pihamaani hehkui ilta-auringon valossa ja taloni yli kaartui upea tuplasateenkaari.Yllä olevasta tarinassa kiteytyvät kaksi olennaisinta tavoitteen saavuttamiseen tarvittavaa asiaa:
  1. Liikkeelle lähteminen.
  2. Matkanteosta nauttiminen.

Liikkeelle lähteminen


Ensiksi on lähdettävä liikkeelle ja mieluiten ulos. Liikkeelle lähtemisellä en tarkoita personal traineri:n palkkaamista ja maratonin juoksemista, toki nekin saa tehdä, jos siltä tuntuu. Vaan ihan tavallisten arkiaskareiden suorittamista: roskapussin viemistä ulos, portaiden lakaisemista tai parvekkeella happihyppelyllä piipahtamista. Pääasia on, että lihakset saavat työtä, veri kiertää ja aivot 'hapettuvat'. Pienikin määrä liikkumista saa endorfiinit virtaamaan, olon tuntumaan paremmalta ja ajatukset selkiytymään. Sitten onkin, jo helpompi tarttua toimeen, kun on valmiiksi jalkeilla. Ihan kuin eilinen alkuillan vetämättömyyteni vaihtui parin haravanvedon jälkeen energiseen oloon sateen raikastaman ilman täyttäessäni keuhkoni. 

#1: Hetkelliseen vetämättömyyteen riittää jo ikkunan aukaisu ja parin syvän hengenvedon tekeminen, enempää ei tarvita.

Matkanteosta nauttiminen


Toiseksi. Sateenkaari lupaa löytäjälleen ruukullisen kultaa ja tavoitteiden saavuttaminen ennustaa onnellisuutta. Kun minulla on se tutkinto, mies, auto, ja ja ja..., olen onnellinen. Tietääkseni kukaan ei ole löytänyt kultaruukkua tai  itseään  pysyvästä onnellisuuden tilasta tavoitteensa saavutettuaan. Viisaus tavoitteiden onnellisuuteen, liittyy niiden toteuttamiseen - matkaan, joka tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteiden luoma onnellisuus rakentuu matkan varrella oleviin arjen hetkiin, jotka saavat suupielet kääntymään ylöspäin. Hyväksymiskirje. Sateenjälkeinen sateenkaari. Ahaa-elämys, kun ymmärsi vaikean asian. Hyvä tenttitulos. Rakkaan halaus. 

On maltettava pysähtyä nauttimaan hetkestä, joka hymyilyttää, nollattava aivot ja istahdettava mättäälle. Keskityttävä siihen, mitä kuulee, näkee, haistaa, maistaa ja kehossa tuntuu(1). Joutsenen laulu, kaunis sateenkaari, sateen viileys, vesipisaran raikas maku ja lämmin olo. Mitkä ovat sinun onnenhetkiäsi?

#2: Istahda mättäälle ja anna aistien viedä.

Lähde:

(1) https://www.psychologytoday.com/blog/turning-straw-gold/201505/give-your-mind-rest-practice-not-thinking