Hiljaiselosta

..., oli hieman tiukka kevät takana, kun viimeistelin opettajan opintojani alkukevään ja keskityin oppieni mukaan olennaiseen, kokoamaan ne puuttuvat opintopisteet töiden ohessa. Oppiminen on minulle rakasta,   mutta joskus se käy työstä ja vaatii huomattavaa itsekuria, jotta saat asiat haluamaansa päätökseen.

Kun kultajyvä tavoite on selvä ja itseä motivoiva, niin askeleet kulkevat tavoitetta kohti kuin itsestään ja huomio kiinnittyy omaa tavoitetta tukeviin valintoihin, ympärille kerääntyy lähes huomaamatta samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten piiri ja tavoitteet lähtevät lentoon.  Tai sitten ei.  Viime keväällä talon nuoriso huomasi, että keittiön pöydällä lojui keltainen kirje, jossa onniteltiin tulevaa opettajaa. Ensimmäinen kommentti kuului: "...no, et ole tosissasi, johan sulla on töitä!" ja toinen lisäsi, "että meille, et sitten tule..." Mites se menikään lasten ja imeväisten suusta...? Onnekseni kotoinen sanonta ei ota kantaa teini-ikäisiin :)

Nyt on takana monta lauantai- ja sunnuntaiaamua, jolloin aamiainen (lue: kahvi) on nautittu sängyssä ja talon emäntä on "heräillyt" iltapäivällä kahden ja kolmen, aikaan tukka pystyssä ja aamutakki hulmuten suorittamaan ylipäällikön käskyn jakoa: "Pyykit koneeseen, ja  mikä ihme on kuin astianpesukone on vielä täyttämättä !#!" Sen sijaan, että äitee olisi lorvinut venähtäneen baari-illan vahinkoa korjaten, olenkin vääntänyt sormet sauhuten, mitä moninaisempia esseitä, mitä mielenkiintoisemmista aiheista: koulutuslainsäädäntöä, koulutussosiologia, positiivista pedagogiikkaa, joka naisen "must have".

Nuorison kysyessä: "Mitä hyötyy?" Olen vain vastannut, että  "hullulla halvat huvit, viisaalla vielä halvemmat" /1/'. Toisaalta uudet opit on otettu lennossa käyttöön, jokainen töissä pitämänäni koulutus/perehdytys on pitänyt sisällään, jonkin sortin osallistavaa oppimismenetelmää, yhteisöllistä oppimista (=ryhmätyö) ja aktivoivia keskusteluja; "Miten tämä laatupolitiikan tavoite näkyy sinun päivittäisessä työssäsi?" Kaikkien riemuksi ryhmätöiden jäsenet on valittu jaolla kahteen/kolmeen/viiteen, ihan kuin koulussa aikoinaan, ja joku koulutuksiin osallistujista viittasikin arkielämän koelaboratorioon.

Mitähän keksisin seuraavaksi? Ainakin yksi suunta on jo selvillä, jos itään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt... Vapun kunniaksi voin todeta liittyneeni teekkareiden iloiseen joukkoon, nyt on siis matka alkamassa kohti Diplomi-insöörin monimuoto-opintoja Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa - työn ohessa tietenkin.

/1/  http://fi.wikiquote.org/wiki/Suomalaisia_sananlaskuja#H (viitattu 30.04.2015)