Kaksi itsepäistä vastakkain...Olen tässä koiranomistajan pitkillä hermoilla seurannut, kuinka koiramme tavoittelee haluamaansa kerta toisensa perään esteistä välittämättä... Siis eläintenystävänä haluaisin pitää koiraa pihalla irti samalla, kun puuhailen itse pihatöitä ulkona, loogista, eikös vain. Se on vain osoittautunut varsin haastavaksi, koiran uskoessa ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella. 


Haaste 1: Kouluttamaton koira karkaa.

Ratkaisu:  Laitoimme koiramme jo ensimetreillä koirakouluun. Lopputuloksena, tulee irti ollessaan näköpiiriin kutsuttaessa tänne, jos nyt siltä tuntuu...

Haaste 2:  Uroskoirat on aina nartun perässä.
Ratkaisu: Uroksestamme tuli "ruuna".

Haaste 3: Koira karkaa aitaamattomalta pihalta.
Ratkaisu:  Hankittiin maalaismaisemaan sopiva pistoaita.

'Meijjän' vekkuli etsi liian leveällä olevat puut ja painoi läpi. Tosin oli havaittavissa, että ihan joka välistä ei läpi meno onnistunut, ja koira joutui kiertämään. Aitamme toimi siis varsin hyvin hidasteena, jos olimme tarpeeksi valppaina, niin saatoimme keretä kutsumaan koiramme pois ennen kuin katosi.

Haaste 4: Koira karkaa aidatulta pihamaalta.
Ratkaisu: Nyt olemme sitten useamman ihmisen voimin lisänneet  aidan alareunaan vihreätä puutarhaverkkoa ja portin alle on aseteltu betonivalussa käytettävää teräsverkkoa. 

Ratkaisu toimi peräti muutaman tunnin, kun näppärä koiramme irrotti verkon väliaidasta, ja koiramme löytyi naapurista. Tosin havaittavissa oli, että "aitominen" tapahtui vakiokohdista. Lisäksi koiramme mielenkiinto suuntautuu naapuriin, joten tontin kolme muuta sivua saavat olla rauhassa. Lopputuloksena, aitamme on 75 % toimiva. 

Haaste 5: Koira karkaa vieläkin.
Ratkaisu: Tilkitään lisää...

Näin ollen olemme viettäneet pari viikonloppua leikkien, koira painaa naapuriin, 'poijat' hakee koiran pois, mie tilkitsen kulkuaukon. Koira etsii uuden kohdan... Tosin eilen illalla olin havaitsevani ärtymystä koiramme haukunnassa. Optimistina tulkitsen haukunnan  niin, että olen onnistunut tukkimaan selkeimmät kohdat, ja koiramme joutuu miettimään, kuinka paljon tehdä töitä päästääkseen naapuriin kylään...Tai koiramme on tajunnut, että 2500m2:n "häkki" on sovelias myös ison egon omaavalle pikkukoiralle.

Olennaista tässä tarinassa lienee, että periksi ei anneta, vaikka mieli tekisi. Monet koululaiset ja lukiolaiset ovat juuri päässeet kesälaitumille ja odottavat malttamattomina tietoja yhteishakujensa tuloksista.  Osa pääsee haluamaansa opinahjoon ja osaa jää ilman tai pääsee toissijaiseksi asettamaansa kohteeseen. Haluan kuitenkin rohkaista, että samaan lopputulemaan pääse usein myös kiertoteitse, vaikka matka voi olla varsin pitkä. Tajusin itsekin hakeneeni yliopistoon viisi kertaa, ennen kuin keväällä onnistuin...