Viisaasti - S.M.A.R.T?

Viimeksi kirjoitin alkavista opinnoistani. Kuinka moni teistä huokasikaan sitä lukiessaan, että eikö tuolle mikään riitä? Mistä ihmeestä se löytää energian tuohon kaikkeen ja ennen kaikkea ajan? Täytyy myöntää, että sitä olen aina välistä  itsekin ihmettellyt. Jotkut ovat, sitä minulta kysyneetkin, ja en ole osannut antaa siihen hyvää vastausta. Yritän vielä kerran...

Perinteisesti on ajateltu, että monessa mukana oleminen aiheuttaa pitkän päälle stressiä, joka saa lopuksi uupumaan. Jotkut ahdistuvat liiasta tekemisestä, aikatauluista, ja minä hypin seinille, jos istun paikallani puuhailematta puolta tuntia pitempään. Olen siis niitä 'immeisiä', joille Salatut elämät = hyvä neulomisrupeama tai ainakin uutiset voi Ampparista vilkaista siinä samalla. Ilokseni olen  pannut merkille nyt, että hiljalleen Suomeenkin on rantautumassa vastakkainen rikastavuuden näkemys siitä, että usealla elämänalueella yhtäaikainen puuhailu vahvistaa ja hyödyttää toisiaan. Tällöin ajatellaan, että yksilön voimavarat ovat uusiutuva luonnonvara, ja niiden hyödyntäminen lisää yksilön käytettävissä olevaa energiaa. (1) Näin ollen koen, että menestyminen opiskeluissa näkyy positiivisesti työelämässä ja kotona.

Nyt  siis puntaroin, kuinka muokkaisin opinnoistani omanlaiseni itselleni sopivalla aikataululla. Itsemotivoinnin mestarina ajatukseni rientävät automaattisesti työelämästä tuttuun S.M.A.R.T -tavoitteeseen (2). Auttaisiko se minua? 
word cloud, sanapilvi, opiskelu, yliopisto opiskelu
S.M.A.R.T.(2)


Viisaan tavoitteen tulee olla toimiva, mitattava, spesifinen, ajoitettu ja relevantti, siis näin: 
Spesifinen: Suoritan diplomi-insinöörin maisteriopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa päivätyön ohella.
Mitattava: 120 opintopistettä
Ajoitettu: Vuosina 2015-2018
Toimiva: Aikuisopiskelijoille suunnattu koulutusohjelma mahdollistaa joustavan opiskelun.
Relevantti: Pystyn hyödyntämään opintojani osana päivittäistä työtäni, rakastan uuden oppimista ja pitkäaikainen tavoitteeni akateemisesta loppututkinnosta on nyt ulottuvillani.

Mikä on sinun viisas tavoitteesi?


Lähteet:

(2) Doran, G. T. (1981). "There's a S.M.A.R.T. way to write management's goals and objectives". Management Review (AMA FORUM) 70 (11): 35–36.
(1) Nieminen, I., Rantanen, J., Hietalahti, M. & Kokko, K. (2014). Heijastavatko työn ja perheen yhteensovittamisen kokemukset yksilön elämänarvoja? Työelämän tutkimus – Arbetslivsforskning, 12 (2), 116–136.